L’exposició #JovesMatemàtiquesCatalanes a l’IEC

En motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones Matemàtiques, l’exposició de a col·lecció #JovesMatemàtiquesCatalanes és al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans durant unes setmanes.

Hi podreu descobrir el perfil de 30 joves matemàtiques que ens expliquen a què es dediquen, què els agradaria, què les inspira. Hi podreu descobrir una gran diversitat.

El claustre és obert al públic, excepte si es realitzen actes que requereixin restringir l’accés. No es preveuen visites guiades, però si teniu interès en visitar-la amb un grup escolar, contacteu amb la secretaria de la Societat Catalana de Matemàtiques (scm@iec.cat) per confirmar l’horari. Us facilitarem també un fulletó d’activitats que es pot realitzar de manera autònoma.

Nova crida a formar part de la col·lecció:

Volem animar a les joves matemàtiques catalanes a formar part de la col·lecció.
Comparteix el teu perfil responent el form i sigues un referent per a la gent del teu voltant.

Motivació

Creiem que crear referents propers i reals de dones en matemàtiques és fonamental per diverses raons. En primer lloc, serveix com una forma de corregir el biaix històric i reconèixer la veritable diversitat de talents i perspectives en el camp. A més, proporciona models a seguir per a les generacions futures, especialment per a nenes i joves, fomentant la inclusió i equitat de gènere en les matemàtiques i ciències en general.

Orígen i exposicions anteriors

Aquesta exposició va néixer just fa 1 any, el 12 de maig del 2023, amb la voluntat de mostrar a la societat un conjunt de joves matemàtiques catalanes, així com les seves professions i passions.

Ha estat exposada a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, la Facultat de Ciències de la UAB, la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB.

La col·lecció va ser protagonista dels tallers a la plaça del Pi de Barcelona el 14 de març, Dia Internacional de les Matemàtiques, on es va estrenar en un format modular junt amb un taller adreçat a alumnes de 1r d’ESO d’aquell barri. La versió modular es va exposar també el 13 d’abril a la cloenda del 7demates, a la UPC a Manresa.

La SCM es va sumar a la festa organitzada pel Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) el diumenge 5 de maig,  per celebrar el Dia Internacional de la Dona Matemàtica i el Dia Escolar a les Matemàtiques a peu de carrer, al Parc de Can Mercader.

 

Itinerància

Ben aviat la podreu descobrir també arreu del territori, perquè des de la SCM també volem potenciar l’equitat territorial.
Estigueu al cas de les properes notícies que ens anunciaran la seva ubicació en:

  • terres lleidatanes, de la mà de la Universitat de Lleida
  • terres meridionals, de la mà de la Universitat Ronira i Virgili
  • terres de la Catalunya Central, de la mà del grup 3PiBeta

També aquestes setmanes s’està exposant a instituts de Terrassa, Hospitalet… I s’està concretant amb la Universitat de Girona.

Les entitats, associacions o centres escolars que hi tinguin interès ens poden contactar a través del correu general de la SCM: scm@iec.cat.