Disponible al Portal de Publicacions nou número del Butlletí de la SCM

S’ha publicat el volum 38 número 1 del Butlletí de la SCM. Els socis de la SCM en rebreu ben aviat la versió impresa. També el podeu consultar en línia, tant al Portal de Publicacions de l’IEC com, de manera més interactiva, a revistes.iec.cat.

Aquest número conté un article d’Alessio Figalli sobre l’equació de Monge-Ampère, en motiu del Premi Abel concedit a Luis Caffarelli, un article de Carles Lladó i Josep M. Brunat sobre les matemàtiques dels setins, i un article de Juanjo Rué sobre la teoria de grafs, guanyador del Premi Albert Dou 2023. 

L’article d’Alessió Figalli forma part del projecte Articles Mirall de l’Institut d’Estudis Catalans, dins el marc del Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana en el Sistema Universitari i de Recerca de Catalunya, impulsat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i que promou la publicació en català d’articles actuals d’alt interès científic. L’article original, titulat «On the Monge-Ampère equation» i publicat a la revista Astérisque (vol. 1148, p. 477–504, doi: 10.24033/ast.1092), de la Société Mathématique de France, ha estat traduït per Òscar Aznar Alemany i revisat posteriorment pels editors. La traducció s’ha fet amb motiu de la concessió del premi Abel al professor Luis Caffarelli, el mes de maig de 2023, a Oslo, en part per les seves aportacions al problema de Monge-Ampère. S’ha triat aquesta revisió que va fer el professor Alessio Figalli (Medalla Fields 2018) perquè, malgrat que és d’un nivell més tècnic que el dels articles que es publiquen habitualment al Butlletí, ajuda a conèixer aquest problema, les contribucions que s’hi han fet i l’estat actual en què es troba.

Cal agrair a Alessio Figalli i a la Société Mathématique de France el permís per a la traducció de l’article al català i la seva publicació al Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques, així com als professors Xavier Cabré i Xavier Ros-Oton la seva col·laboració. També la dedicació especial que ha suposat pels editors, Antoni Guillamon i Rosa Camps.