Acte de Repartiment de Premis de la Prova Cangur 2024 i Altres Concursos

El passat dilluns 27 de maig de 2024, la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) va organitzar el tan esperat acte de repartiment de premis de la prova Cangur i altres concursos, aplegant nombrosos estudiants, docents i familiars en una cerimònia que va celebrar l’excel·lència matemàtica dels joves catalans. L’acte va tenir lloc en un ambient festiu i emocionant, destacant per la seva elevada participació i per la presència de figures clau en l’àmbit educatiu i matemàtic de Catalunya.

La mesa presidencial va estar formada pel senyor Ignasi Garcia Plata, Secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el senyor Àngel Messeguer i Peypoch, secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans, la senyora Montserrat Alsina i Aubach, presidenta de la SCM. També en formaven part la senyora Anna Oslé, docent de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell,  i Pau Mir, en representació d’alumnes que han tingut una participació destacada en el passat.

En el seu parlament de benvinguda, Montserrat Alsina va remarcar la importància de la col·laboració del professorat en l’organització de la prova Cangur, així com l’entusiasme i la dedicació de l’alumnat participant.

Seguidament, es van presentar les dades de participació d’aquesta 29a edició del Cangur, que van ser veritablement impressionants: gairebé 1.000 centres i més de 110.000 alumnes van prendre part en el concurs, amb un total de més de 120.000 participants.

L’entrega de premis va començar amb la distribució dels Premis B, seguits dels Premis A, per a cada nivell educatiu, des de cinquè de primària fins a segon de batxillerat. Els guanyadors de cada nivell van pujar a l’escenari per recollir els premis, celebrant l’èxit amb fotos de grup i aplaudiments efusius.

Els primers premis de cada nivell van ser:

  • Cinquè de Primària: Arnau Martínez-Quintanilla Martínez, Enric Solaz Moreno, i Lea Brossa Park.
  • Sisè de Primària: Adrià Piqué Gracia i Joan Llauradó Brunet.
  • Primer d’ESO: Oleguer Jové Fernández.
  • Segon d’ESO: Magí Solà Puig.
  • Tercer d’ESO: Yile Liu.
  • Quart d’ESO: Anton Meneses Julià.
  • Primer de Batxillerat: Gabriel Mateo Prado Izquierdo.
  • Segon de Batxillerat: Arnau Pino Jacomet.

El senyor Antoni Gomà, secretari de la comissió Cangur, va presentar també un joc didàctic, “Cangurs Acròbates“, com a obsequi per als premiats, i va animar els assistents a participar en una activitat posterior. Aquesta activitat es tractava de Podem predir els resultats de les loteries?, una lliçó de matemàtica divulgativa que van impartir Enric Brasó i Sergi Belmonte, components de l’equip didàctic del MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya.  Es tractava d’intentar endevinar els resultats d’una butlleta de la 6/49, que va fer passar d’allò més bé als participants.

Finalment, l’acte va concloure amb el reconeixement especial als estudiants que han destacat en la fase catalana de l’Olimpíada Matemàtica i a les guanyadores de la primera Olimpíada Matemàtica Femenina Catalana. Aquestes distincions subratllen la importància de fomentar la participació femenina en el camp de les matemàtiques.

L’acte va culminar amb unes paraules d’agraïment del senyor Ignasi Garcia Plata, que va destacar la importància del Cangur com a activitat educativa de gran impacte a Catalunya. Amb aquesta celebració, la SCM va donar per finalitzada la 29a edició del Cangur, tot esperant amb entusiasme la propera edició de 2025, que marcarà el 30è aniversari de la prova a Catalunya.