De la certesa al caos: Alan Turing, l’asteroide a la deriva i el misteri dels ànecs de goma

Conferència a càrrec d'Eva Miranda (UPC, ICREA, CRM)

Resum conferència: 
Podem realment predir el futur? Durant setmanes, científics d’arreu del món han refinat càlculs per determinar si l’asteroide Y4R impactarà contra la Terra durant el sopar de Nadal de 2032. Les últimes estimacions diuen que no, però… podem confiar-hi? I si els moviments dels asteroides fossin, en realitat, indecidibles?

Alan Turing, el matemàtic que va desxifrar el codi Enigma i va canviar el destí de la Segona Guerra Mundial, també va demostrar que hi ha preguntes que cap ordinador podrà respondre mai. La seva prova de la indecidibilitat del problema de la parada va establir el naixement de la informàtica teòrica i ens va revelar els límits del càlcul i de la predicció.

Però què tenen a veure 29.000 ànecs de goma a la deriva amb tot això? L’any 1992, un contenidor amb milers d’ànecs de goma va caure al mar i, des d’aleshores, han aparegut en indrets inesperats. Si coneixem totes les equacions de moviment, per què no podem saber on arribaran?

Codis secrets, caos oceànic i asteroides fora de control: aquest viatge ens porta des de la certesa matemàtica fins als límits de la predicció. On acaba el càlcul i comença el caos? I si, com va demostrar Turing, hi ha preguntes que mai tindran resposta?

  

Eva Miranda és una matemàtica professora i investigadora a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC ), adscrita al Centre de Recerca Matemàtica. Eva Miranda va nèixer a Reus, i va crèixer a Lleida on va anar a l’escola de les Dominiques (FEDAC) i l’Institut Marius Torres. Va estudiar Matemàtiques a la Universitat de Barcelona  i va ser també professora associada a la Universitat de Lleida. Actualment resideix a Sant Cugat.

Les seves contribucions innovadores han redefinit la comprensió de diversos camps interconnectats, establint ponts entre geometria, dinàmica de fluids, informàtica i física matemàtica. És investigadora ICREA Academia (2016, 2021) i dirigeix el Laboratori de Geometria i Sistemes Dinàmics, així com el grup GEOMVAP. Recentment, ha cofundat la unitat d’excel·lència SYMCREA.

El seu treball ha estat reconegut amb nombrosos guardons prestigiosos. El 2025 ha estat nomenada Nachdiplom Lecturer a l’ETH Zurich i Gauss Professor a la Niedersächsische Akademie der Wissenschaften zu Göttingen. El 2024 va rebre el STEM Woman Award, i el 2023 va ser nomenada Hardy Lecturer per la London Mathematical Society, fet que va implicar una gira de conferències per tot el Regne Unit. El 2022 va rebre el premi François Deruyts de l’Académie Royale de Belgique i el Friedrich Wilhelm Bessel Research Award de la Fundació Humboldt. També ha estat ponent convidada al 8è Congrés Europeu de Matemàtiques. conferenciant plenària al Netherlands Mathematical Congress (2023) i va organitzar la conferència internacional Fluid Dynamics, Geometry and Computer Science in Interaction al CRM Barcelona, compartint escenari amb Terence Tao, geni de les matemàtiques i un dels matemàtics més reconeguts del món.

Ha organitzat nombroses conferències i esdeveniments de prestigi per inspirar, guiar i mostrar les contribucions úniques de les dones en STEM, com el Workshop on Women in Geometry and Topology el 2019. També ha estat ponent principal a Connections for Women a San Francisco (EUA) i participant en taules rodones com el Women in Science a BCNspiracy (2018), Potencia tu Talento STEM a la UB (2019), i el Dia de la Dona i la Ciència a l’IEC (2019). Ha contribuït amb escrits com Faces of Women in Mathematics (2018) i ha estat entrevistada en diversos mitjans.

Més enllà de la recerca, és una defensora activa de la igualtat en la ciència i participa en iniciatives per fomentar la presència femenina en matemàtiques, com el Workshop on Women in Geometry and Topology (2019) i el cicle “Connections for Women” a l’MSRI de San Francisco. També està compromesa amb iniciatives de divulgació per popularitzar les matemàtiques i busca temps per participar activament en activitats destinades als joves, com l’Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina, organitzada conjuntament per la SCM i les universitats UPC, UAB i UB, que va atreure més de cent noies amb talent. És part de la campanya de calculadores Casio, i va ser designada per l’Ajuntament de Reus com a pregonera de la Festa Major de Sant Pere 2024, com a figura prominent i referent femení en STEM.

Aquesta setmana Eva Miranda rebrà un dels Premis Sant Cugat 2024.