El proper dijous 14 de març és el Dia Internacional de les Matemàtiques. Per això des de la Catalan Society of Mathematics convidem tota la comunitat matemàtica catalana a l’acte Celebració del Dia Internacional de les Matemàtiques que se celebrarà, per primer cop, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona.
Aquesta jornada té l’objectiu de fomentar vocacions científiques i ressaltar la importància de les matemàtiques en l’àmbit educatiu i també en la societat. Tenint en compte que el Dia també es coneix com el Dia Pi, perquè la constant matemàtica π es pot arrodonir a 3,14 i coincideix amb el dia 14 del mes de març (el mes 3), la plaça del Pi serà l’escenari simbòlic de la jornada.
Es tracta d’una acció divulgativa que vol arribar al conjunt de la ciutadania i que implica a cinc instituts de Ciutat Vella, que faran tallers matemàtics a diverses places del barri; una acció simbòlica a la plaça del Pi, i un acte institucional al Saló de Cent, al qual assistiran representants de les principals institucions i entitats relacionades amb les matemàtiques de Catalunya. A l’acte es valorarà el talent jove femení català, amb una figura rellevant a escala internacional com és la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés, que explicarà la seva trajectòria i l’aplicació de les matemàtiques en un àmbit com l’espai i la NASA.
Per la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, la celebració “fa valdre el paper de les matemàtiques per fer un món millor i per a tothom”. Ha reivindicat que “les matemàtiques estan en la base dels avenços tecnològics per tenir una millor salut, la sostenibilitat del planeta o de l’espai” i ha recordat que molts estudis recents afirmen que la “lectoescriptura i les matemàtiques són fonamentals perquè nens i nenes, nois i noies optin a professions de futur”.
Les accions de la jornada
Durant tot el matí s’ha previst una jornada educativa amb alumnat de cinc centres educatius de secundària del districte de Ciutat Vella, amb la participació de 210 nois i noies de 1r d’ESO. Durant tot el matí, alumnes de l’Institut Escola Elisabets, Institut Escola Sant Felip Neri, Institut Miquel Tarradell, La Salle-Comtal i de l’Escola Vedruna-Àngels participaran, en grups, en tres tallers que es faran en diferents espais com la plaça del Pi, la placeta del Pi i la plaça de Sant Josep Oriol.
Al migdia, a la mateixa plaça del Pi hi haurà l’acte simbòlic, obert a tota la ciutadania, de descoberta d’una placa amb el nombre pi. Comptarà amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i amb la intervenció de la matemàtica Núria Fagella i del matemàtic Enrique Gracián.
A la tarda hi haurà l’acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, presidit per l’alcalde. L’acte comptarà amb la intervenció de Montserrat Alsina i amb la ponència de la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés, una de les nou científiques catalanes participants en el projecte Hypatia I, la primera missió de dones que ha simulat un viatge a Mart, que explicarà la seva trajectòria i l’aplicació de les matemàtiques en un àmbit com l’espai i la NASA. L’acte es podrà visualitzar via streaming en aquest enllaç.
Notícia al web de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona