Guillem Blanco, premi José Luis Rubio de França 2024
La Real Societat Matemàtica Espanyola (RSME) ha atorgat el Premi José Luis Rubio de Francia en la seva edició de 2024 a l’investigador Guillem Blanco, en reconeixement de les seves contribucions excepcionals a la teoria de D-mòduls i a les singularitats de corbes planes.
Va estudiar el grau en Matemàtiques, màster en Matemàtiques i posteriorment el doctorat en Matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Actualment és investigador post doctoral a la Universitat de Lovaina (Bèlgica), i el pròxim setembre s’incorporarà com a professor lector al Departament de Matemàtiques de la UPC.
Blanco va resoldre la vella conjectura de Yano sobre les arrels del polinomi de Bernstein–Sato associat a singularitats de corbes planes, i ha posat llum sobre l’estructura d’aquest polinomi, que és un element fonamental a la teoria de les singularitats. També ha demostrat teoremes claus sobre els pols i residus de la funció zeta complexa de singularitats irreductibles i ha desenvolupat mètodes computacionals, com el càlcul explícit d’invariants en teoria de singularitats i teoria de Hodge. Aquests rellevants resultats científics el posicionen com a un jove investigador destacat en aquest camp, en la intersecció de l’àlgebra, l’anàlisi i la geometria.
A més, Guillem Blanco va ser elegit membre de la Societat Matemàtica Europea “Young Academy” (EMYA) durant el període 2023-2026, a proposta de la Societat Catalana de Matemàtiques; i va obtenir el premi de Tesi doctoral en matemàtiques en honor d’Assumpció Català i Poch, atorgat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC (2022).
Clara Torres i Raúl Alonso, premis Vicent Caselles 2025
El passat 23 de juny de 2025, la Real Societat Matemàtica Espanyola (RSME) juntament amb la Fundació BBVA 2022, va anunciar els 6 guanyadors dels Premis Vicent Caselles en la convocatòria de 2025, dos d’ells a Clara Torres Latorre i a Raúl Alonso Rodríguez.
Clara Torres va estudiar el Grau en Matemàtiques i Enginyeria Física pel CFIS de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Posteriorment, i va obtenir el màster en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB), on va continuar amb els seus estudis de doctorat, finalitzant la seva tesi doctoral l’any 2024, amb Xavier Ros Oton.
La seva recerca es centra en l’àmbit de les equacions en derivades parcials, havent fet aportacions de gran rellevància sobre les desigualtats de Harnack en la frontera, però amb el rigor i qualitat dels seus resultats, també ha destacat en el camp de l’anàlisi matemàtica.
L’any 2014, va ser guardonada per la Societat Catalana de Matemàtiques amb el Pin de Plata, després de classificar-se en les dues primeres posicions durant quatre anys a la Cangur Contest.
Raúl Alonso Rodríguez, es va graduar en Matemàtiques i Enginyeria Física, també pel CFIS de la UPC, l’any 2018, i va completar el seu doctorat a la Universitat de Princeton el 2023. Des del juliol de 2023 és Visiting Assistant Professor a la Universitat de Califòrnia (Santa Bàrbara).
Les seves aportacions s’emmarquen en la teoria de nombres algebraics i la geometria aritmètica, àmbits en què ja va centrar la seva tesi doctoral, en la que va estudiar valors especials de funcions L, relacionats amb les conjetures de Birch–Swinnerton-Dyer i Bloch–Kato, i la teoria d’Iwasawa. Gran part del seu treball s’ha centrat en desenvolupar nous sistemes d’Euler associats amb varies funcions L per a formes modulars pròpies, obtenint resultats excepcionals molt valorats per la comunitat de teoria de nombres.