Relacions internacionals

A escala internacional, la Societat Catalana de Matemàtiques és sòcia de ple dret de la Societat Matemàtica Europea (European Matheamtic Society ,EMS) i està representada en la Unió Matemàtica Internacional (IMU) a través de l’adhesió al Comitè Espanyol de Matemàtiques (CEMAT). 

Té representació al Centre Internacional de Matemàtiques Pures i Aplicades (CIMPA), organització dedicada a la cooperació i és membre de l’associació de dones europees en matemàtiques (European Women in Mathematics, EWM).

També té representació directa a l’associació Cangur sense fronteres (Kangourou sans Frontières, AKSF) com a titular de la Prova Cangur a les terres de parla catalana i en coordina la realització a Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

A Catalunya, la SCM organitza l’Catalan Mathematical Olympiad des dels anys 70, que és la fase catalana per poder-se classificar per l’Olimpíada Matemàtica Internacional (IMO). 

Societat Matemàtica Europea (EMS)

La Societat Matemàtica Europea (EMS) és la referència internacional de l’SCM. N’és membre de ple dret amb igualtat de drets i obligacions que la resta de societats de matemàtiques d’Europa i sempre hi ha tingut un paper actiu i positiu.

Per a exemplificar l’aposta per l’EMS, podem destacar que l’any 2000 Barcelona va ser seu del Tercer Congrés Europeu de Matemàtiques (3ECM), i que en el període 2011-2014 la professora Marta Sanz-Solé, membre de l’SCM, en va ser la presidenta. Podem afegir que Catalunya ha estat la seu de trobades de diferents comitès de l’EMS.

Cadascuna de les societats que formen l’EMS té un/a corresponsal o persona de contacte tant per a fer arribar les activitats que les societats territorials fan a l’EMS com perquè l’EMS faci conèixer les activitats que s’impulsen a escala europea. Hi han col·laborat anteriorment Eva Miranda, Martí Lahoz i actualment la corresponsal és Judit Chamorro (UAB). 

L’EMS publica periòdicament la revista EMS Newsletter, en què els socis reben informació de les activitats de la Societat. 

És important que els socis l’SCM també siguin socis de l’EMS, ja que aquesta institució és la que permet donar veu a la matemàtica en les institucions europees, cada cop més importants i influents, i en les polítiques científiques (d’educació, recerca i transferència) en l’àmbit europeu.

La SCM té un conveni de reciprocitat amb l’EMS, de manera que la quota del’EMS es redueix a la meitat. Consulteu-ho a Podeu fer-vos socis via enllaç.
Pels estudiants de grau o doctorat en matemàtiques, podem gestionar una carta de recomanació per tal que puguin ser socis gratuïts de la Societat Matemàtica Europea (European Mathematical Society, EMS). Contacteu la Secretaria de la SCM.

International Mathematical Union

La Unió Matemàtica Internacional (IMU) és l’organització o institució científica de màxim rang en l’àmbit de les matemàtiques a escala internacional. Els principals objectius d’aquesta organització són promoure la cooperació internacional en matemàtiques, promoure i organitzar els congressos internacionals de matemàtics (ICM) cada quatre anys i fomentar altres activitats matemàtiques internacionals que es consideri que poden contribuir al desenvolupament de la ciència matemàtica en qualsevol dels seus aspectes (pures, aplicades, educació, etc.) i donar-hi suport. Durant la celebració de cada ICM, la IMU atorga, entre altres premis, les prestigioses medalles Fields, sens dubte un dels premis en recerca matemàtica de màxim nivell mundial.

La IMU no és cap societat matemàtica, en el sentit que no té socis individuals. En són socis els estats del món que ho desitgin i que, per mitjà de les seves universitats i institucions, mantinguin una activitat consolidada en el camp de les matemàtiques. Cada estat membre hi és representat mitjançant una organització adherida, que normalment és la principal acadèmia de ciències o societat matemàtica del país en qüestió, o alguna altra institució, agrupació d’institucions o agència estatal que n’assumeixi les funcions. En el cas nostre, Catalunya no pot ser membre de la IMU perquè no té cap estat al darrere, i la Societat Catalana de Matemàtiques en forma part per mitjà del Comitè Espanyol de Matemàtiques (CEMAT), l’organització adherida espanyola, de la qual l’SCM forma part en igualtat de condicions amb les altres societats matemàtiques espanyoles.