Conferència sobre els manuscrits d’Arquimedes amb Ramon Masià
El proper dimarts 6 de maig de 2025 a les 16 h, la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) acull la conferència titulada La matemàtica extingida dels manuscrits d’Arquimedes, a càrrec de Ramon Masià Fornos, matemàtic, filòleg i especialista en història de les matemàtiques gregues.
L’acte se celebra amb motiu de la publicació del darrer volum de la traducció catalana dels manuscrits d’Arquimedes, dins la col·lecció de clàssics de la Fundació Bernat Metge. És una ocasió única per conèixer, de la mà del seu traductor, com es conserven, interpreten i contextualitzen aquests textos clau de la matemàtica antiga.
La sessió serà presentada per Maria Rosa Massa, catedràtica emèrita de Matemàtica Aplicada de la UPC i membre del Grup de Recerca d’Història de la Ciència i de la Tècnica (GRHCT).
Què aprendrem sobre els manuscrits d’Arquimedes?
Durant la conferència, Ramon Masià exposarà:
-
El valor històric i científic dels manuscrits d’Arquimedes
-
Els temes matemàtics principals tractats per aquest autor: geometria, volums, infinits, etc.
-
Els aspectes singulars del llenguatge i l’estil matemàtic dels seus textos
-
El context cultural i intel·lectual de la Grècia hel·lenística
-
El recorregut dels manuscrits d’Arquimedes al llarg dels segles i les controvèrsies entorn de la seva autenticitat i transmissió
Arquimedes és una figura fonamental en la història de les matemàtiques. És considerat un dels pensadors més originals de l’antiguitat i un precursor de conceptes moderns com el càlcul infinitesimal. Els seus manuscrits, redescoberts i reeditats diverses vegades, han influït profundament en el desenvolupament científic occidental.
Ramon Masià: traductor dels manuscrits d’Arquimedes al català
Ramon Masià (Premià de Mar, 1967) és llicenciat en Ciències Matemàtiques i Filologia Clàssica, i doctor en Història de les Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat en la llengua de la matemàtica grega i en l’estudi profund dels manuscrits d’Arquimedes, dels quals n’ha fet l’edició crítica i la traducció catalana.
Amb la seva tasca, Masià no només ens acosta a l’univers científic d’Arquimedes, sinó que contribueix a preservar i fer accessible aquest patrimoni matemàtic al públic catalanoparlant.
Informació pràctica
Data i hora: 6 de maig de 2025, a les 16 h
Lloc: Sala de juntes de la FME (UPC)
Entrada lliure: Acte obert a tota la comunitat acadèmica i al públic interessat en les matemàtiques, la història de la ciència i els estudis clàssics
Organitzen: FME – UPC i Societat Catalana de Matemàtiques