ACTIVITIES

El projecte ESTALMAT a Catalunya

ESTALMAT és un programa amb l’objectiu despertar la curiositat, descobrir el talent matemàtic  i estimular-lo, i oferir oportunitats als joves. S’adreça a alumnat amb altes capacitats de raonament, deducció i resolució de problemes que cursa els primers cursos de secundària, quan s’inicia el raonament formal, mitjançant activitats extracurriculars.

Va ser ideat per Miguel de Guzman i va començar a Madrid el 1998, sota el paraigües de La Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.  

Es realitza a Catalunya des del 2003, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques i la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques de Catalunya. També es realitza a Andalusia, Canàries, Castellà-Lleó, Galícia, Comunitat Valenciana, Cantàbria, Castella-la Manxa i les Illes Balears. 

La finalitat del projecte és detectar, orientar i estimular d’una manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional de vint-i-cinc estudiants d’entre dotze i tretze anys de Catalunya, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant una orientació setmanal que s’efectua cada cap de setmana durant tres hores.

Les sessions al llarg de tot el curs acadèmic constitueixen l’activitat presencial més important per a estimular el talent matemàtic dels alumnes que participen en el projecte. En cada sessió professors del projecte guien els alumnes, per mitjà de la resolució de problemes, perquè desenvolupin la capacitat creativa i enforteixin les habilitats de raonament, alhora que se’ls acosta a alguns dels reptes encara per resoldre.