La SCM va convocar, per 18è any consecutiu, una activitat telemàtica de resolució de problemes adreçada a alumnes dels darrers cursos de la secundària. L’activitat s’ha desenvolupat durant els mesos de novembre i desembre, amb la darrera entrega de respostes de “problemes d’explicar” ja durant el mes de gener de l’any 2025.
Premis del concurs
A proposta del jurat del concurs, després d’analitzar les puntuacions individuals i en comparació amb altres concursants, i altres aspectes del concurs, la SCM ha acordat atrogar tres primers premis i quatre segons premis.
- Primers premis
- Gabriel Mateo Prado Izquierdo, alumne de 2n de batxillerat de l’Institut Joan Brossa (Barcelona)
- Ot Santacreu Serra, alumne de 1r de batxillerat, de l’Institut Pius Font i Quer (Manresa)
- Vahe Arsenyan Kobalyan, alumne de 4t d’ESO del Col·legi Sant Lluís (Barcelona)
- Segons premis
- Bernat Martínez Vázquez, alumne de 1r de batxillerat de l’Institut Centre d’Alt Rendiment Esportiu (Sant Cugat del Vallès)
- Guillem Vizcarro Sánchez del Valle, alumne de 1r de batxillerat de l’Institut Ernest Lluch (Barcelona)
- Abril Catalán Ribolleda, alumna de 1r de batxillerat de l’Institut Ernest Lluch (Barcelona)
- Jaume Querol Redó, alumne de 2n de batxillerat de l’Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona)
Ens plau publicar la llista de millors puntuacions i fer arribar a tot el grup una felicitació molt efusiva de part de l’equip organitzador de la part tècnica i, molt en especial, de part del professorat que ha format part del jurat dels problemes 7, 10 i 11. La puntuació màxima era de 48 punts però, tanmateix, com està previst en les bases, en alguns casos, indicats amb (*), s’ha atorgat una dècima suplementària sobre la valoració de 7 punts per posar de manifest l’especial vàlua de l’explicació rebuda. S’indica entre parèntesis per separat la puntuació dels problemes de resposta concreta (sobre 27, i la dels problemes d’explicar sobre 21).
Aquesta llista s’ha elevat a la Societat Catalana de Matemàtiques i pròximament es faran públics els premis del concurs.
- Guanyador del concurs, amb 48,2 punts (27 + 21,2 **), Gabriel Mateo Prado Izquierdo, alumne de 2n de batxillerat de l’Institut Joan Brossa (Barcelona)
- Amb 48,0 punts (27 + 21 *), Ot Santacreu Serra, alumne de 1r de batxillerat, de l’Institut Pius Font i Quer (Manresa)
- Amb 47,3 punts (27 + 20,3) Vahe Arsenyan Kobalyan, alumne de 4t d’ESO del Col·legi Sant Lluís (Barcelona)
- Amb 47,0 punts (26 + 21) Bernat Martínez Vázquez, alumne de 1r de batxillerat de l’Institut Centre d’Alt Rendiment Esportiu (Sant Cugat del Vallès)
- Amb 46,9 punts (26 + 20,9 **), Guillem Vizcarro Sánchez del Valle, alumne de 1r de batxillerat de l’Institut Ernest Lluch (Barcelona)
- Amb 46,8 punts, (27 + 19,8) Abril Catalán Ribolleda, alumna de 1r de batxillerat de l’Institut Ernest Lluch (Barcelona)
- Amb 46,4 punts, (27 + 19,4) Jaume Querol Redó, alumne de 2n de batxillerat de l’Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona)
- Amb 44,8 punts, (24 + 20,8) Marc Senabre Sanz alumne de 1r de batxillerat de l’IES Pou Clar (Ontinyent)
- Amb 44,7 punts (25 + 19,7 **), Yile Liu, alumne de 4t d’ESO del Col·legi Sant Lluís (Barcelona)
- Amb 43,7 punts, (26 + 17,7) Xavier Arimon Olivares, alumne de 4t d’ESO de l’Institut Manolo Hugué (Caldes de Montbui)
- Amb 42,5 punts, (23 + 19,5) Andrei Vasilev, alumne de 1r de batxillerat d’Aula Escola Europea (Barcelona)
- Amb 41,3 punts, (20,5 +20,8) Anton Meneses Julià, alumne de 1r de batxillerat de l’Institut Teresa Pàmies (Barcelona)
i també amb 41,3 punts, (23 + 18,3) Roger Cabanilles Serra, alumne de 2n d’ESO de l’Institut Badia i Margarit (Igualada)
- Amb 38,7 punts, (20,5 + 18,2) Irati Papió Jiménez, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Jaume I (Salou)
- Amb 35,8 punts, (23,5 + 12,3) Francisco Diego López Fernández, alumne de 1r de batxillerat de l’Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona)
Reiterem l’enhorabona que ja s’ha manifestat anteriorment. Volem fer èmfasi especial en el fet que, atès que excepcionalment han pogut participar en el concurs alumnes de l’ESO, si així els ha aconsellat una professora o un professor, aquesta circumstància es constata en la llista, en especial pel que fa a Roger Cabanilles, alumne de 2n d’ESO a qui felicitem efusivament.
En la 18a Olitele s’han plantejat un total de 12 problemes que poden atorgar una puntuació màxima de 48 punts, però s’ha donat el cas que el jurat ha considerat en els problemes 7 i 10 que algunes de les persones concursants mereixien “Un premi” d’una dècima per a deixar constància de la seva valuosíssima explicació.
- En 9 d’aquests problemes, amb diferents valoracions (de 2, de 3 o de 4 punts, amb un total de 27 punts) es demanarà una resposta concreta. El formulari corresponent valora la correcció o no de la resposta. En cas d’error es pot fer un segon intent.
- Els tres problemes que completen els 12 del concurs es defineixen com a “problemes d’explicar”. Es demana un raonament que permeti arribar a la solució, detallat amb la màxima precisió possible. El jurat del concurs puntuarà les respostes rebudes sobre 7 punts i, per tant, aquests tres problemes globalment poden donar un màxim de 21 punts, amb la possibilitat de donar una o dues dècimes “de premi” a respostes considerades molt valuoses.