21 setembre, Inauguració curs 2023-24

Celebrarem la inauguració del curs 2023-24 de la SCM el dijous 21 de setembre, amb la llicó inaugural:

De la teoria de grafs clàssica a l’anàlisi de les grans xarxes

La xerrada serà a càrrec de Juanjo Rué, que va guanyar el premi Albert Dou de divulgació matemàtica de la SCM, a la convocatòria del Cartell de Premis Sant Jordi de l’IEC 2023, amb un treball que portava aquest mateix títol. Juanjo Rué és professor de la UPC, adscrit al CRM;  ha escrit llibres i ha fet xerrades de divulgació matemàtica.

El mateix dia tindrà lloc una trobada amb representants d’entitats i associacions de matemàtiques per posar en comú temes d’interès i propostes per abordar-los.

Resum de la xerrada:

Actualment la teoria de grafs juga un paper fonamental tant en les matemàtiques pures com en les seves aplicacions en moltes branques del coneixement. En aquesta xerrada recorrerem l’evolució de l’àrea de recerca partint del seu naixement i passant per les grans descobertes de la disciplina, especialment les relatives a la interacció amb la noció d’atzar.

El nostre recorregut finalitzarà discutint algunes de les tendències actuals de la teoria, que cerquen encabir la noció de discret (inherent a la teoria de grafs) dins del
reialme de les matemàtiques contínues amb l’objectiu d’afrontar, entre d’altres grans reptes, l’estudi sistemàtic de les grans xarxes existents al món real.