+34 933 248 583 scm@iec.cat

Activitats d’Educació

Olimpíada Matemàtica

Activitats d’Educació

Prova Cangur de l’SCM

L’Olimpíada Internacional de Matemàtiques (IMO) és un concurs de matemàtiques destinat a estudiants preuniversitaris. Consisteix a resoldre sis problemes de diversa dificultat en dues sessions de 3 hores i 30 minuts. Té lloc cada any en un país diferent i està governada pel IMO Advisory Board de la IMO Foundation (https://www.imo-official.org/). Cada país hi està representat per sis concursants, un cap de delagació i un acompanyant. Cada país pot seleccionar el seu equip pel procediment
que vulgui, però normalment es fan concursos a diferents nivells per anar triant, de manera successiva, els concursants finals. A Espanya, la Real Sociedad Matemática Española te encomanada la missió d’organitzar una Olimpiada Matemàtica Española en la que hi participen 77 estudiants de batxillerat (o ESO) de les diferents comunitats espanyoles. Aquesta OME es fa cada any en una lloc diferent, generalment sota l’organització d’una Universitat. Catalunya participa a la OME amb nou estudiants, i aquests són escollits en la Olimpíada Catalana de Matemàtiques que organitza aquesta Societat.

La IMO va començar l’any 1959 a Romania i va fer-se a països del Pacte de Varsòvia (sota influència de la Unió Soviètica) amb només participació d’aquests països. L’any 1979 es fa a Londres i l’any 1981 a Washington i s’hi incorporen països occidentals i asiàtics. L’any 2018 hi participen 116 països.

Segons les directrius de les IMO Regulations l’objectiu de les olimpíades de matemàtiques és:

  • Descubrir, encoratjar i reptar els joves amb aptituds matemàtiques arreu del món.
  • Promoure les relacions amistoses entre els matemàtics de tots els països.
  • Crear l’oportunitat d’intercanviar informacions entre escoles i mètodes de diversos llocs.
  • Promoure les matemàtiques en general.

La Societat organitza, tal com s’ha dit, la fase catalana de l’olimpíada. Però, a més a més, també coordina totes les activitats que desenvolupen diferents universitats de cara a la preparació i promoció de la resolució de problemes olímpics. Es pot afirmar que l’olimpíada és l’activitat més antiga de la Societat dedicada a estudiants preuniversitaris.