Masaki Kashiwara rep el Premi Abel 2025 per les seves contribucions als D-mòduls

El prestigiós Premi Abel 2025 ha estat atorgat al matemàtic japonès Masaki Kashiwara, professor emèrit del Research Institute for Mathematical Sciences (RIMS) de la Universitat de Kyoto. Aquest guardó, considerat el “Nobel de les Matemàtiques”, reconeix les seves contribucions fonamentals a l’anàlisi algebraica i la teoria de representacions, especialment en el desenvolupament de la teoria dels D-mòduls i la descoberta de les bases de cristall.

Un pioner en anàlisi algebraica

Nascut el 1947 al Japó, Masaki Kashiwara va ser deixeble de Mikio Sato, fundador de l’anàlisi algebraica. A partir del seu treball, va establir les bases de la teoria dels D-mòduls, una eina que ha revolucionat les matemàtiques i ha tingut un gran impacte en camps com la geometria algebraica i la teoria de representacions.

Les seves aportacions han ajudat a estructurar la intersecció entre l’àlgebra i l’anàlisi, obrint nous camins en l’estudi de les equacions diferencials i la seva relació amb objectes geomètrics.

Primer matemàtic japonès a rebre el Premi Abel

Amb aquest guardó, Masaki Kashiwara es converteix en el primer matemàtic japonès en guanyar el Premi Abel 2025, consolidant així la seva influència en el camp de les matemàtiques modernes. El premi, dotat amb 7,5 milions de corones noruegues (aproximadament 660.000 euros), serà lliurat oficialment en una cerimònia a Oslo el 20 de maig de 2025.

Sobre el Premi Abel

El Premi Abel és concedit anualment per l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres a matemàtics que han fet contribucions destacades a la disciplina. Fundat el 2002 en honor a Niels Henrik Abel, aquest guardó s’ha convertit en un dels més prestigiosos del món matemàtic.

Un llegat matemàtic que perdurarà

Les teories desenvolupades per Masaki Kashiwara continuaran sent una peça clau en diverses àrees de les matemàtiques. La seva feina ha inspirat nombrosos investigadors i ha obert noves vies de recerca en anàlisi algebraica i teoria de representacions.

Des de la Societat Catalana de Matemàtiques, celebrem aquest reconeixement a un matemàtic que ha canviat la manera en què entenem l’àlgebra i les seves aplicacions.