Èxit rotund de la 1a Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina

Més de 100 noies han participat a la primera Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina, OMCaF, una jornada per promoure la coneixença i la visibilització de l’interès de les noies en les matemàtiques. La jornada, organitzada per la SCM i les universitats UPC, UAB i UB, va tenir lloc dissabte 20 de gener a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la UPC, durant tot el dia amb un seguit d’activitats lúdiques i acadèmiques.

A l’inici de la jornada, les noies van dedicar tres hores a resoldre problemes de matemàtiques dels que fan pensar i on cal explicar i justificar els arguments, com destacava una de les noies entrevistada per TV3.

Un cop acabat, es va fer la presentació de la jornada a la sala d’actes. El degà de la FME, Jordi Guàrdia, va agrair l’acollida d’aquesta primera Olimpíada:  “Costa molt omplir aquesta sala, i quan passa normalment no hi ha gaires dones. Avui és un orgull i una satisfacció veure-us totes aquí“.

Acte seguit va ser el torn de la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, que va animar a les joves a seguir avançant: “Tant de bo la
Olimpíada Matemàtica Femenina no duri gaires anys. Perquè el que volem les dones és que no ens calgui fer activitats especials perquè ja estiguem a tot arreu“.

Després, les altres membres del comitè organitzador van presentar breument una dotzena de joves matemàtiques catalanes com a referents per a les noves generacions, amb qui seguidament les estudiants van poder compartir el dinar, resolent dubtes i preguntes sobre la seva vida acadèmica o laboral.

A la tarda, va tocar el torn més lúdic de la jornada. Primer, un taller de papiroflèxia a càrrec d’Eulàlia Tramuns, on les estudiants van poder crear el seu propi “Flexagon Femení Matemàtic”. Després, una xocolatada per agafar forces per aconseguir superar el “Repte Impossible”, un joc basat en el pensament lateral i matemàtic, que posava en valor el treball en equip i la comunicació.

Finalment, es va fer la cloenda amb el lliurament de diplomes a totes les participants i medalles a les guanyadores.

Les tres medalles d’or van ser per:

1a  Ekaterina Leksina (2n de batxillerat)

2a  Maria Bugrim (2n de batxillerat)

3a  Eulàlia Gaya Bretones (1r de batxillerat)

Les tres medalles de plata van ser per:

1a  Dina Markhovskaya (1n de batxillerat)

2a  Vera Morancho Bargas (4t d’ESO)

3a   Maria Borrell Ferrero (1r de batxillerat)

Les tres medalles de bronze van ser per:

1a  Regina Jiménez Borrell (1r de batxillerat)

2a  Alba Jarrett Rodellar (1r de batxillerat)

3a  Candela Osberger Serrano (2n de batxillerat)

També hi va haver 5 mencions especials per:

Nerea Garcia Navarro (2n d’ESO)

Sara Guitart Alabart (2n de batxillerat)

Judith Bonillo Laso (2n d’ESO)

Abril Junyent Elorza (2n de batxillerat)

Aileen Sangalli (2n de batxillerat)

En la lectura de l’acta del jurat, el Sr. Josep Grané va fer constar que la guanyadora, Ekaterina Leksina, havia obtingut la màxima puntuació, amb la resolució correcta de tots els problemes.

Mira l’entrega de la medalla guanyadora!

Per què l’Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina?

Actualment, el nombre de noies en el camp de les matemàtiques ha disminuït de manera considerable i arreu s’estan promovent accions per tal de motivar-les, oferir acompanyament i preparació.

En aquest marc,  des de la SCM considerem l’impuls del talent femení com una línia estratègica important, i així ho vam plantejar a la reunió convocada a inicis d’aquest curs 2023-24 amb totes les entitats relacionades amb les matemàtiques a Catalunya, incloent departaments i facultats universitàries, de matemàtiques i didàctica de les matemàtiques, i associacions de professorat o divulgació.

L’anàlisi de les dades, i d’altres iniciatives que han creat un ambient propici al desenvolupament del talent femení, posava de manifest que es podia augmentar la participació de noies als concursos generals per tal de visibilitzar el seu talent, i fer créixer el nombre de referents. En particular la participació de noies a l’Olimpíada Matemàtica catalana és al voltant del 11%. Cal fer notar que des del 2012, apart de l’Olimpíada Internacional de Matemàtiques IMO, existeix  l’Olimpíada Matemàtica Europea de noies (EGMO, European Girls’ Mathematical Olympiad).

Així, l’OMCaF és una iniciativa per tal d’animar les noies a explorar l’apassionant món de les matemàtiques d’una manera diferent, a participar en proves de resolució de problemes com l’olimpíada matemàtica, a conèixer dones matemàtiques de carn i ossos amb tasques professionals diverses i també a compartir l’experiència amb altres noies com elles amb interès en les matemàtiques.

Del contacte directe amb les noies podem afirmar que aquests objectius es van complir amb molt d’èxit!