12 de Maig, dia de la dona matemàtica

Trobada amb motiu del DIA DE LES DONES MATEMÀTIQUES

Dia: Dimarts 12 de maig de 2020 a les 12.00 hores

Lloc: plataforma virtual de l’IEC

El 31 de juliol de 2018 a Rio de Janeiro, el Comité de Dones i Matemàtiques de la Unió Matemàtica Internacional va aprovar, a proposta de la Societat Matemàtica Iraniana, que el 12 de Maig, dia de l’aniversari de Maryam Mirzakhani, fos el Dia de les Dones Matemàtiques.

Des de la Societat Catalana de Matemàtiques, i malgrat el confinament, volem afegir-nos a aquesta cel·lebració. Maryam Mirzakhani ha estat la primera, i única, dona guanyadora d’una Medalla Fields (l’equivalent en Matemàtiques del Premi Nobel). Va rebre la distinció el 2014, i el 2017 va morir a causa d’un càncer quan encara no havia fet els 40 anys.

Programa

12:00-12:15 Presentació de l’acte a càrrec de la Sra. Dolors Herbera, presidenta de la SCM.

12:15-12:30 Introducció a la pel·lícula i a la figura de Maryam Mirzakhani pel Prof. Hugo Parlier (University of Luxembourg).

12:30-13:30 Projecció de la pel·lícula Secrets of the surface (http://zalafilms.com/secrets/).

La pel·lícula ens presenta a Maryam Mirzakhani com a matemàtica i com a persona. L’inici de la seva carrera a l’Iran, l’anada Harvard a fer la tesi doctoral i tot el seu periple matemàtic i vital per Estats Units. El fil de relat, meitat a l’Iran i meitat als Estats Units, es porta a través del relat dels amics, col·laboradors i la família de Maryam. La pel·lícula es pot emetre gratuïtament gràcies a un acord entre la productora i la iniciativa May12, veure https://may12.womeninmaths.org/screening-secrets.

13:30-14:00 Cine-Fòrum amb Hugo Parlier (University of Luxemburg), i Raheleh Jafari (Institute for Research in Fundamental Sciences, Tehran, Iran), Teresa M. Seara (UPC) i Núria Fagella (UB),  amb  Ágata Timón (ICMAT) per moderar el fòrum.

14:00 Cloenda.

Organitzat per Dolors Herbera i Inmaculada Baldomá