Creus de Sant Jordi per a les matemàtiques

Les matemàtiques són molt presents aquest 2024 entre les personalitats distingides amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, un dels un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya.

Les matemàtiques Pilar Bayer Isant, Marta Sanz-Solé i Carme Torras Genís, i el matemàtic Claudi Alsina i Català han obtingut aquest guardó per les seves contribucions i la seva trajectòria.  La Societat Catalana de Matemàtiques  se sent molt honorada de tenir-los com a socis.

Claudi Alsina i Català. Catedràtic en Matemàtiques. Pel seu gran treball en l’àmbit científic i la seva important tasca en la innovació educativa i la divulgació de les matemàtiques. És llicenciat i doctor en matemàtiques per la Universitat de Barcelona, especialista en equacions funcionals, desigualtats, lògica borrosa, espais mètrics probabilístics, geometria de Gaudí, visualització de demostracions sense paraules, educació matemàtica i divulgació. Ha publicat nombrosos articles i llibres i ha dirigit setze tesis doctorals. A més, ha demostrat sempre un gran compromís, des del món universitari, a favor de la millora de l’educació matemàtica, tant a primària com a secundària, i de la innovació docent.

Pilar BayerPilar Bayer Isant. Catedràtica emèrita en Àlgebra. Per la seva destacada carrera i aportacions dintre del món de les ciències i les matemàtiques. És llicenciada i doctora en matemàtiques, especialitzada en teoria de nombres. Les seves principals investigacions i publicacions versen sobre funcions zeta, formes automorfes, teoria de Galois i equacions diofàntiques. És una veu de gran prestigi dintre del seu camp de coneixement, on ha participat en molts esdeveniments i publicacions, a més d’haver dirigit quinze tesis doctorals en teoria de nombres. És acadèmica de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, a més de membre de l’Institut d’Estudis Catalans. És professora Emmy Noether per la Universitat de Gotinga. L’any 2015 li fou concedida la Medalla de la Xarxa Vives d’Universitats i, l’any 2022, la Medalla de la Reial Societat Matemàtica Espanyola.

Marta Sanz-Solé. Catedràtica emèrita de matemàtiques. Per la seva important contribució i trajectòria al món de les ciències i les matemàtiques. És llicenciada i doctora en matemàtiques, especialitzada en teoria de la probabilitat. La seva activitat de recerca s’ha centrat en l’anàlisi estocàstica, en particular les equacions diferencials i en derivades parcials estocàstiques. Fou degana de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Societat Europea de Matemàtiques. Actualment, és catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona, acadèmica de la Reial Acadèmia de Ciències i Art de Barcelona, a més de membre de l’Academia Europaea i l’Institut d’Estudis Catalans, i Col·legiada d’honor del Col·legi d’Economistes de Catalunya. En reconeixement del seu treball, va rebre el 1999 Premi Narcís Monturiol; el 2011 va ser elegida Fellow de l’Institute of Mathematical Statistics i, el 2017, la Medalla de la Real Sociedad Matemática Española, entre altres distincions.

Carme Torras Genís. Matemàtica, informàtica i escriptora. Per la seva gran trajectòria i versatilitat, com una de les científiques catalanes més brillants dintre del camp de la robòtica i la intel·ligència artificial, i alhora una destacada escriptora de ciència-ficció. Treballa com a professora d’investigació del CSIC, a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC i el CSIC, on dirigeix el grup d’investigació RobIRI. El seu treball busca principalment millorar les capacitats de percepció, aprenentatge i planificació dels robots d’assistència a persones amb limitacions físiques o cognitives, per aconseguir graus més alts d’autonomia i facilitat d’ús. Referent en la incorporació de la dona al món tecnològic, és acadèmica de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya i ha estat reconeguda amb diversos guardons com el Premi Nacional de Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor.

 

Crédits fotos: M.Bayer