Activitats d’Educació

Altres concursos de resolució de problemes

Activitats d’Educació

Altres concursos de resolució de problemes

En el context de la prova Cangur, i a partir de suggeriments del professorat dels centres, sempre col·laborador entusiasta d’aquestes iniciatives, han nascut altres concursos de resolució de problemes, amb un ús decidit de les noves tecnologies.

Problemes a l’Esprint

Concurs en línia per a equips de centre. Guanya el primer centre que envia totes les respostes correctes. Es convoca un cop l’any en quatre categories diferents: educació primària, 1r i 2n d’ESO, 3r i 4t d’ESO, i batxillerat. Cada categoria es fa un dia diferent i amb data única per a tots els centres. Hi col·laboren l’SCM, la FEEMCAT i el CESIRE-CREAMAT. Cada any es fa un acte de reconeixement a la participació en una jornada matemàtica al Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA).

Olitele

Concurs telemàtic individual, adreçat a alumnes de batxillerat i cicles formatius, en què es proposen dos problemes cada setmana, de mitjan octubre a principis de desembre. La major part dels problemes que es plantegen són de resposta concreta i aquesta és la solució que es demana, però en altres casos es demana una explicació raonada de la solució, que un jurat format per professorat universitari i de secundària valora i puntua per establir la classificació del concurs. El concurs neix el 2007 per promoure la participació en l’Olimpíada Matemàtica Catalana.

Marató de Problemes

Concurs telemàtic individual de llarga durada (per això va rebre el nom de Marató de Problemes) amb característiques semblants a l’Olitele, però adreçat a alumnes de 3r i 4t d’ESO. El concurs neix el 2011 i el convoquen conjuntament l’SCM, FEEMCAT i el CESIRE-CREAMAT.

Copa Cangur

Competició presencial de resolució de problemes per equips, amb un reglament que la fa altament competitiva i emocionant. Hi pot assistir públic, que pot seguir en directe el desenvolupament de l’activitat, les puntuacions i l’actuació de cada equip, i donar ànims als participants. Els equips estan formats per set alumnes de 2n o 3r d’ESO i l’estratègia del concurs ha de tenir en compte que les valoracions dels problemes van canviant segons el temps que passa sense encert, segons els errors que els equips participants cometen, segons si s’és el primer encertant, el segon, el tercer, etcètera.

La primera Copa Cangur de l’SCM a Catalunya es va convocar l’any 2014, arran d’una convocatòria internacional promoguda des d’Itàlia que celebra la Coppa Canguro des de fa molts anys, dins els actes finals de la prova Cangur. L’èxit de les diverses convocatòries ha comportat noves convocatòries i en la quarta edició, el 2017, ja hi va haver vint seus per a una primera fase catalana i una fase final al Tecnocampus de Mataró, amb la participació posterior dels millors equips de la competició telemàtica internacional.

Notícies sobre altres concursos de resolució de problemes

Veure més notícies